Trægulve er smukke, når de ellers bliver vedligeholdt. Men selv med al vedligeholdelse i hele verden, så vil selv de bedste trægulve få ridser og hakker, og hvis de er lakkerede, vil lakken blive slidt. Derfor er det tid til en gulvafslibning. Det er en måde, at fjerne det øverste slidlag uden at slide alt for meget på gulvet. Det er f.eks. også muligt af afhøvle gulvet, men dette er tit noget, der vil fjerne væsentlig mere af gulvet, og derfor vil det ikke kunne gøres lige så ofte.

Langt de fleste gange vil en slibning dog være nok. Når gulvet er slebet, er en vigtig del af at få et smukt gulv dog også efterbehandlingen, og ikke mindst at vælge den rette efterbehandling, som passer til dit gulv og dine ønsker. Her skal du tage stilling til slidstyrke og udseende på gulvet.

Forskellige former for efterbehandling

Den første behandling, er ikke en efterbehandling i sig selv. Det er ludbehandlingen. Det er en måde at få lyse gulve, men den skal altid have enten olie, sæbe eller lak efterfølgende. Det lud gør er nemlig at stoppe træets naturlige gulningsprocess, men det beskytter ikke gulvet.

Så er der sæbebehandling. Det er godt, hvis du gerne vil have et rustikt og naturligt look. Den store fordel er, at udseendet er flot og naturligt, men ulempen er til gengæld, at gulvet ikke er særlig modstandsdygtigt over for slid eller skidt. Derfor skal det også rengøres jævnligt og vedligeholdes mere.

Oliebehandlingen giver ligeså et mere naturligt look, men det er ofte også lidt varmere i det. Den store fordel er, at det er relativt slidstærkt, og at du kan reparere områder, som er særligt slidte. Ulempen er, at dit gulv bliver lidt mørkere og varmere end med en sæbebehandling

Til sidst er der lakbehandling. Her får du et meget stærkt gulv, men det kan ikke repareres pletvist.